Краса родинних традицій

2012-04-05

/Files/images/4.JPG

КРАСА РОДИННИХ ТРАДИЦІЙ

Із знання свого родоводу, історії рідного краю починається людина. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусіда, незамулена криниця, з якої пив воду мандрівник – все це родовідна пам’ять, наша історія, наші символи.

Споконвіку українські жінки та чоловіки шанували одяг, а особливо вишиту сорочку . ми вирішили відродити українські традиції. Ясним березневим днем Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням економіки та права №2 гостинно вітала учнів та вчителів на яскравому святі краси та традицій «Парад вишиванок» . Байдужих на цьому святі не було. З самого ранку учні та вчителі вдягнули найкращі українські вишиванки різних регіонів України.

До свята готувалися заздалегідь, адже домашнє завдання отримали школярі для усієї родини. Разом із мамами учні готували українські народні костюми. Із бабусиної скрині діти діставали національні костюми, які чекали свого воскресіння на шкільній сцені у день фестивалю.

Всі бажаючи презентувати свою вишиванку, взяли участь в конкурсній програмі «Моя вишиванка найкраща». Чудові історії, мелодійні пісні, поетичні рядки про український народний одяг підготували діти разом з своїми класними керівниками та батьками. Відбувся справжній показ моди: школярі демонстрували український одяг із різних куточків нашої батьківщини. Орлова Олена представила весільний костюм своєї бабусі, який був традиційним понад півстоліття тому на Чернігівщині. Маслова Анастасія були вдягнені в одяг,який її бабуся пошила сама, Білорус Марія та Портретов Денис - в одяг Прикарпатського регіону; Цимбал Іванна та Столяров Матвій – подільського регіону, та ще багато костюмів були представлені на параді.

Свято об’єднало всіх: і учнів і вчителів і цілі родини, які дістали з своїх скринь родинні скарби і презентували їх шкільній громаді. Заступник директора школи з виховної роботи Тетяна Олександрівна Панчук, автор сценарію і ведуча свята, вітаючи переможців, зауважила: “Ми маємо завжди пам’ятати, що нас об’єднує – те, що ми українці – діти своїх прадідів – господарі на своїй землі; пам’ятати про наші національні символи та обереги, серед яких чільне місце належить українській вишиванці і при кожній найменшій нагоді одягати її”.

В піднесеному настрої та на приємних нотах пройшли й уроки в цей день. Хотілося продовження цього свята. Тому радою учнівського самоврядування було вирішено зробити це свято традиційним.

А ще ми всі і вчителі, і учні, і батьки хочемо запропонувати традиційне свято «Парад вишиванок» в нашому місті Ірпінь.

Любов Панасівна Бібік –

учитель української мови та літератури

Ірпінської СЗШ №2

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi